LA INFLUÈNCIA DE LA MÚSICA EN LES EMOCIONS

Que la música posa en funcionament diversos mecanismes neuronals és una realitat, tal i com demostres els últims estudis i investigacions científiques. La música té la capacitat d’activar els circuits cerebrals de motivació i recompensa, així com, les xarxes cerebrals relacionades amb l’empatia i per tant, induir a emocions, regular la seva intensitat i/o fomentar la col·laboració i comprensió entre les persones.

Però, cal tenir present que la música no afecta a totes les persones de la mateixa manera, per aquest motiu una mateixa música pot tenir diferents respostes per part dels oients, degut a diversos factors (individuals, musicals, culturals, circumstancials, etc.,).

En aquest últims anys, ha crescut el nombre d’anuncis publicitaris que fomenten la idea què la música és curativa en si mateixa: “escoltar Chopin millora la compassió”, però cal considerar amb precaució aquestes afirmacions.  

Els efectes terapèutics de la música estan subjectes a diferents causes i no és suficient amb escoltar, sinó que és necessari la participació activa de la persona de manera continuada i dinàmica en el procés. Per tant, no es pot generalitzar ni saber quin serà el resultat exacte.

L’ús de la música i la seva aplicació cal que sigui avaluada per un professional que disposa de les eines per identificar els factors interns i externs que poden influir en l’impacte sobre el benestar de la persona.

2 Comentaris
  • Fran González
    Publicada a les 21:12h, 02 març Respon

    Molt interessant.
    Entenc doncs que la música es vibració i el cos humà també. I que determinada vibració por influir directamente en l’estat d’ànim.
    Modificant les vibracions podem modificar el comportament.
    Per exemple, amb uns bols tibetans, podem induir a que una persona tingui un estat diferent o es comporti d’una manera, mitjançant les ones vibracionals.

    • Mixolidia
      Publicada a les 22:13h, 02 març Respon

      Moltes gràcies per les teves aportacions.
      El que comentes està més relacionat amb els aspectes relacionats amb la sonoteràpia (la interacció entre el so i el sistema nerviós). Estudis neurològic han relacionat la capacitat de crear estats anímics positius i relaxants durant l’escolta de sons harmònics. No obstant, és necessari continuar avançant en aquests camps i generar unes bones bases científiques sobre els efectes i beneficis de la música i els sons en les persones.
      Molta música!

Escriu un comentari

%d bloggers like this: